Behandelingen

Plukken

Bij het plukken worden de bovenste, ruwe haren verwijderd. Doet dat geen pijn? Nee, dit doet geen pijn zolang ze maar ''plukrijp' zijn. Voordat er geplukt kan worden, moet het dekhaar los zitten, zodat dit makkelijk te verwijderen is. Na het plukken blijft er dan een mooie ondervacht zitten.

Voorbeelden van plukhonden: Bouvier, Cairn Terriër, Ruwhaar Teckel, Airdale Terriër, West Highland White Terriër en Jack Russels.

Strippen

Stripvacht-Ierse-TerrierDit is een andere vorm van ''plukken''. Bij deze methode pluk je ook de bovenste, ruwe haren, maar wordt dan niet tot het onderwolletje geplukt. Dit houdt in: Dat er altijd dekhaar met ondervacht aanwezig is. De hond staat dus nooit in zijn blote jas. Om dit resultaat te krijgen, is er een goede opbouw, tijd, vaker bezoek naar de trimsalon nodig.

Voorbeeld van een striphond: Dearhound.

Uiteraard kan dit natuurlijk ook bij: de algemene plukhonden.

Op de foto staat de stripvacht van een Ierse Terrier.

 

 Knippen

Knippen is het inkorten van de vacht m.b.v. een rechte schaar. Knippen kost meer tijd en vereist een goede techniek om het juiste/mooiste resultaat te bereiken. Met deze methode kunnen er ook leuke modellen toegepast worden:

* Puppyknip (alles op een lengte)

* Jeugdmodel (benen zijn wat langer dan het lichaam)

Er zijn uiteraard meerdere modellen aanwezig.

Voorbeelden van kniphonden: Poedel, Bichon Frisé.

Scheren

Scheren, is het inkorten van de vacht m.b.v. een tondeuse. Ook met scheren kunnen er leuke modellen toegepast worden. Scheren betekent niet altijd: dat het kort moet! Sommige honden worden geheel geschoren, hier zijn altijd redenen voor:

* De wens van de eigenaar

* Indien het karakter van de hond het ''plukken'' niet toelaat.

* Tevens speelt de kwaliteit en toestand van de vacht ook een rol (bijv. erg veel klitten)

Afhankelijk van de gewenste lengte kan er met verschillende scheerkoppen geschoren worden.

Effileren

Effileren is het inkorten/uitdunnen van de vacht m.b.v. een effileerschaar. Deze scharen bestaan uit tandjes (enkel of dubbel).

Voorbeelden van effileerhonden: Spaniëls, Setters, Retrievers.

Uiteraard kunnen: Maltezers, Shih Tzu's, York Shire Terriërs ook geëffileerd worden.

Ontwollen

Bij het ontwollen worden er losse onderharen verwijderd. Dit kan m.b.v. een harkje/borstel/grote waterblazer. Als deze behandeling niet wordt uitgevoerd, kan er de volgende problemen optreden:

* De vacht gaat ruiken

* De hond krijgt o.a. jeukklachten

* Klitvorming

Voorbeelden: Berner Sennen, Schotse Collie, New Foundlander, Leonberger.

 

Ontklitten

Helaas, komen er soms honden die totaal in de klit/vervilt zijn. De vacht is dan helemaal vervilt. De klitten zijn dan helaas op een gewone manier niet meer te verwijderen. Borstelen doet dan ook veel pijn. De huid onder de klitten krijgt als het ware geen lucht meer. Dan kunnen de volgende gevolgen optreden:

* De huid raakt flink geïrriteerd/rood

* Schilfers

* Smetplekken

* Parasieten (bijv. vlooien/schimmels)

De enige manier om dit pijnloos op te lossen is door de hond kaal te scheren. Door het kaal scheren krijgt de huid weer ''adem'' en zal er een nieuwe vacht ontwikkelen. Na een aantal trimbeurten zal er weer een normale/verzorgde vacht ontstaan.
Uiteraard is het van belang om de vacht goed te blijven onderhouden. Sommige vachten krijgen gewoon sneller klitten als andere. De meeste plekken die snel vergeten worden: Achter de oren, oksels, liezen, poten.

 

Katten

Sinds april 2015 zijn katten welkom in de trimsalon.

Waarom moet een kat naar de trimsalon?

- ouderdom (kunnen zichzelf niet meer voldoende bijhouden)
- ziekte (bijv. artrose)
- obesitas = te dik.
- show
- te veel werk, dit komt regelmatig voor.

Katten zijn snel gestrest, daarom is het belangrijk met veel geduld de kat te trimmen.
Al ze niet te gestrest zijn, worden ze gewassen.